Voor het opbouwen van spiermassa zijn voldoende eiwitten nodig van een bepaalde biologische kwaliteit. Dit wordt uitgedrukt in de biologische waarde (BW) van een eiwit. Hoe hoger die biologische waarde, des te beter het lichaam dit eiwit kan gebruiken om spieren en weefsels mee op te bouwen. Ter illustratie, biefstuk heeft een BW van 80, kipeiwit 100 en whey eiwit zelfs een maximale score van 104. Meer informatie over eiwitkwaliteit en biologische waarde.

Hoeveel eiwit is nodig voor spier opbouw?

Hier is veel onderzoek naar gedaan. Hoeveel eiwit je nodig hebt voor spier opbouw is vooral afhankelijk van de mate van inspanning en het soort training. Inactieve mensen kunnen al voldoende hebben aan 0,6 tot 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Recreatieve sporters zitten rond de 1,0 gram, fanatieke sporters rond de 1,2 a 1,4 gram, krachtsporters rond de 1,6 a 1,8 en topsporters zelfs rond de 2 a 2,6 gram per kg lichaamsgewicht. Meer informatie over eiwit behoefte en veiligheid van eiwitinname.

Whey concentraat, -isolaat, -hydrolisaat, soja eiwit of caseine?

Een terechte vraag, want afhankelijk van je doel en budget kan je soms beter voor de ene als de andere vorm kiezen. Deze eiwitsoorten verschillen namelijk sterk in de snelheid waarmee ze door het lichaam opgenomen worden. Dit is belangrijk als je bedenkt dat het lichaam op bepaalde momenten meer behoefte heeft aan eiwitten en deze beter kan gebruiken voor spiergroei en -herstel. Daarnaast zijn er nog een paar zaken om rekening mee te houden bij je keuze.

Eiwit Keuze Tool

Om je te helpen het beste en goedkoopste eiwit te kiezen voor jouw doel hebben wij een Eiwit Keuze Tool ontwikkeld. Met het doorlopen van een paar vragen weet jij straks welk eiwit of eiwitten je het beste kunt kopen.

Direct naar Eiwit Keuze Tool

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 113 times, 1 visits today)